(Bel-és kül)Politikai (jól)Megmondó-Magazin |SZIESZTA-NETWORK Hungary © |

2019. május 27. 00:01 - RlGODON

"EU Parlament"-i választás

Hazai eredmények:

 

 Na ez a Fricska a baloldalnak!
A térkép azt mutatja melyik megyében melyik párt nyert!

ep-eredmenyek-megyei-bontas-952x1024.jpg

Nem maradhat kérdés az eredmények láttán!
forrás: Választás.hu 

 Egy kis nemzetközi kitekintés:

 

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti választásokat Franciaországban. 

 

 

Véget ért az európai parlamenti választás. Frissülő összeállításunkban bemutatjuk, melyik országban hogyan szavaztak, és milyen összetételű lesz majd az új Európai Parlament! 

Első körben az exit pollokra hagyatkozunk, 23 órakor közlik majd az egyes uniós tagállamok hivatalos végeredményeit.

23.35: Így nézhet ki az új EP

Lassan érkeznek be a tagállami eredmények. Egy friss grafika szerint így nézhet ki az új EP:

23.30: Spanyolország

Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot az európai parlamenti választásokon vasárnap - jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő a szavazatok 85,6 százalékos feldolgozottságánál.

Második helyen a konzervatív Néppárt (PP) végzett 12 mandátum megszerzésével. Harmadik lett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely így 7 képviselőt delegálhat Brüsszelbe. Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 6, a VOX radikális jobboldali párt 3 mandátumot nyert. Képviselői helyet szerzett a Carles Puigdemont volt katalán elnök is, aki másfél éve önkéntes száműzetésben él Belgiumban.

23.15: Szlovákia

Sajnos nem szereztek EP-képviseletet a felvidéki magyarok.

Az EP-választás előzetes eredményei szerint a szombati voksoláson a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem jutott mandátumhoz. Bugár Béla a 2,6 százalékot szerzett Most-Híd elnöke az előzetes eredményekre reagálva sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy "a Szlovákiában élő magyarok elveszítették képviseletüket az EP-ben." Az MKP 4,96 százalékot szerzett. 

Szlovákiában alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat - derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből.

A két liberális párt 20,1 százalékot szerzett. A második helyen a voksok 15,7 százalékával a legerősebb kormánypárt, a baloldali Irány (Smer-SD) végzett. A harmadik 12,1 százalékkal a jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) lett. A negyedik helyen a voksok 9,7 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Az ötödik helyre a voksok 9,6 százalékával a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) futott be. Végül hatodikként 5,3 százalékkal a konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom jutott be az EP-be.

23.00: Olaszország

A Rai/Opinio exit pollja szerint Matteo Salvini belügyminiszter pártja, az Északi Liga nyerte 27-31 százalékkal az EP-választást. Második 21-25 százalékkal a Demokrata Párt, harmadik 18,5-22,5 százalékkal az 5 Csillag Mozgalom lett az előrejelzések szerint.

22.30: EP-számháború

Este tíz órakor, az első hivatalos adatok közlése előtt egy órával már 177 mandátumot jósol az Európai Néppártnak az EP becslése. A választás előtt még 171-173 helyet jósoltak a pártnak, amely a legnagyobb erő maradhat a 2019–2024-es időszakban is - így a HVG.

Vagyis az EPP vezetőinek egyik szeme nevet, a másik viszont sír. A mandátumok száma ugyanis jóval az eddigi alatt marad, a jelenlegi állás szerint 39-cel kevesebb tagja lehet a frakciónak – már ha a Fidesz a tagja marad. Negyven helyet veszíthet a második helyre befutó baloldali pártcsalád is. Az S&D 147 helyet szerezhet meg az eddigi 187 helyett.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az EP történetében először a két nagy párt együtt sem szerzi meg a képviselői helyek többségét - összegez a HVG.

22.00: Így látta Mandfred Weber

Az európai parlamenti választás legfontosabb fejleménye a magas részvételi arány, amely az Európai Unió intézményei közül a parlamentet erősíti - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje vasárnap Berlinben, az urnazárás után tett nyilatkozatában.

Hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány révén megerősödött EP-nek a többi tényezővel megegyező, "egyenlő befolyással kell rendelkeznie" az EU-s tisztújításról a választás után kezdődő vitában. Az emberek részvétele a választáson azt jelzi, hogy "az európai demokrácia él" - tette hozzá.

Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választási szerepléséről érkező - a párt támogatottságának növekedését jelző - részadatokat örömtelinek nevezte. A CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) összesített eredménye viszont csalódást keltő, de így is a CDU/CSU szövetség Németország vezető Európa-párti ereje - mondta Manfred Weber.

21.45: Lengyelország

Lengyelországban a becslések szerint Jarosław Kaczyński kormánypártja 42,2%-ot kap, az ellenzéki Európai Koalíció pedig 39,1-et. Rajtuk kívül két párt lépi még át az 5%-os küszöböt, az idén alakult szociáldemokrata, EU-párti Wiosna (Tavasz) 6,6-ot kap az exit pollok szerint.

21.30: EP - az Európai Néppárté lehet a legnagyobb frakció

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint.

Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején ismét 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A liberális frakciónak (ALDE) Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 102 mandátuma lehet. A zöldek frakciója 71 tagú lehet, s így megelőzné a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), amely a brit kormánypárttal kiegészülve 58 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban.

A hatodik legnagyobb frakció 57 képviselővel a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott, radikális jobboldali Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelynek elődje a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) volt. Ezt követi 56 képviselői hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette Brexit Párt szövetsége, amely eddig Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) néven működött.

A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) fogja adni, előreláthatólag 42 mandátummal. A függetlenként politizálóknak nyolc mandátumot jósolt az EP, az "egyéb" kategóriába pedig 37 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni, ha egyáltalán valamelyikbe.

Külön csoport létrehozásához minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben ez a szám 42,61 százalék volt - jelentette be az Európai Parlament szóvivője a brüsszeli eredményvárón.

Jelenleg az EPP-nek 217, az S&D-nek 186, az ECR-nek 75, az ALDE-nak 68, a zöldeknek és a GUE-NGL-nek 52, az EFDD-nek 41, az ENF-nek 37 képviselője van.

A frakciók közötti erőviszonyok kihatással lehetnek a jogalkotási eljárások mellett az Európai Bizottság elnökének és tagjainak jóváhagyására is, illetve az EP-s szakbizottságoknak is tükrözniük kell a testület politikai összetételét.

21.10: Románia - erős képviseletben bízik az RMDSZ

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári székházában berendezett eredményvárón reagált az urnazárás utáni percekben arra, hogy az egyik román közvélemény-kutató intézet az urnáktól kijövők megkérdezése alapján 5,4 százalékos eredményt jelzett előre a magyar szövetségnek.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít. 

Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak. Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. kelemen Hunor szerint Az EP RMDSZ-es képviselőinek fontos feladata lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

21.05: Nagy-Britannia

A Britain Elects exit pollja alapján így alakulhatnak az eredmények az Egyesült Királyságban: Brexit Párt: 31,6%, Munkáspárt: 19% Liberális Demokraták: 18,9%, Konzervatív Párt: 12,4%, Zöldek: 9,8%

21.00: EP - az Európai Néppárt lehet a győztes

Az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint.

Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt - írja az MTI.

20.45: Románia

Úgy tűnik, becsúszhatott az EP-be az RMDSZ. Az Origo azt írja, a CURS-Avangarde exit pollja alapján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,4 százalékos eredményt ért el, ami azt jelenti, hogy
az erdélyi magyar érdekképviseleti szervezet bejutott az Európai Parlamentbe. A külföldi szavazatok eredményeit ugyanakkor nem tartalmazza a CURS-Avangarde exit pollja.

20.25: Spanyolország

Az április végi spanyol választások győztese, a kormányzó szocialisták vezetnek 18 mandátumot szerezhetnek. A jobboldali radikális VOX történetében először lehet EP-képviselője, 4-5 helyre számíthatnak.

20.15: Hollandia

Úgy tűnik, az előzetes hírekkel ellentétben mégsem Timmermans lesz itt a győztes. A liberálisok nyerhettek 6 hellyel. A radikális jobboldali FvD és a szociáldemokraták 5 helyre, a kormányzó néppártiak 4, a zöldek 3 mandátumra számíthatnak. Geert Wildersék egy hellyel kell hogy beérjék.

20.10: Horvátország

Az exit pollok alapján a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Unió 4 képviselőt küldhet az EPP-be. A szociáldemokraták a másodikok 3 képviselővel. A maradék 4 helyen kisebb pártok osztoznak.

20.05: Franciaország

Az exit pollok szerint 24,2 százalékkal nyert Marine Le Pen jobboldali radikális pártja, Macron francia elnök pártjának Renaissance listájára a voksok 22,5 százaléka érkezett. A harmadikok a zöldek lettek 12,8 százalékkal.

19.55: Ausztria

Sebastian Kurz Osztrák Néppártja szerezhette a legtöbb mandátumot Ausztriában az EP-választáson – legalábbis a közvélemény-kutatók előzetes felmérése szerint. Ez azt mutatja, hogy az ÖVP a voksok 34,5 százalékát kaphatta meg, ami 7 mandátumot jelent, kettővel többet az eddiginél. A szociáldemokraták öt helyet szerezhettek a poll alapján, a Szabadságpárt pedig 17,5 százalékot érhetett el, ami 2 mandátumot jelent, eggyel kevesebbet, mint 2014-ben. Az ÖVP a másik mandátumot a Zöldektől "lopta el", rajtuk kívül még a liberális NEOS szerzett helyet - írja a HVG.

19.50: EP

A HVG közlése szerint 176 mandátumot szerezhet az Európai Néppárt a Politico legfrissebb mandátumbecslése alapján. 149 mandátumot érhet el a második legnagyobb frakció, a baloldali S&D, míg a liberálisok 101 helyet érhettek el. A negyedik nagy uniópárti tömb, a zöldeké 62 helyre számíthat. Matteo Salvini formálódó radikális jobboldali frakciójának 70 mandátuma lehet a 751 fős testületben.

19.45: Németország

Az Origo.hu azt írja, az Angela Merkel vezette CDU 27,7 százalékos eredményt ért el, ami első helynek felel meg, ezzel együtt történelmi kudarc. míg koalíciós partnere, az SPD pedig csupán 15-15,6 százalék körül végezhetett, amivel a harmadik „erőnek" számít – a legfrissebb exit pollok alapján. Másodikak a zöldek lettek, 20,5-20,9 százalékos aránnyal,
ami a párt eddigi legjobb választási eredménye. Negyedik a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD), 10,5-10,7 százalékkal. A Szabaddemokraták (FDP) és az NDK kommunista utódpártja, a Die Linke 5,5 százalék körüli eredményt könyvelhetnek el.

forrás: kulvilag.blogstar.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ravaszpoc.blog.hu/api/trackback/id/tr914863338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
(Bel-és kül)Politikai (jól)Megmondó-Magazin |SZIESZTA-NETWORK Hungary © |
süti beállítások módosítása